Fysiotherapie Tolhuispark Dokkum
 

Therapieën:

Fysiotherapie


Fysiotherapie kan veel voor u betekenen bij alle soorten van van bewegingsproblemen.
U kunt voor  
onderzoek en behandeling naar de fysiotherapeut gaan met bijvoorbeeld pijn- of stijfheidsklachten van uw:

nek, rug of  uw ledematen zoals  schouder, elleboog, pols, heup, knie, enkel, voet.  Ook kan therapie zinvol zijn na een hernia (operatie), botbreuken en  een nieuw gewricht (Totale heup/knie)). 

Na een herseninfarct of bloeding, neuropathie of een verminderde conditie heeft (als gevolg van een lichamelijk probleem) hyperventilatie en stress met hierdoor hoofdpijn als gevolg kan de fysiotherapeut u begeleiden in uw herstel.


Heeft u vragen of uw klachten een indicatie zijn voor fysiotherapie, kunt u telefonisch contact met ons opnemen of via whatsapp.


Intake:

Als fysiotherapeut gaan wij eerst een gesprek met u aan over uw klachten (een intake gesprek), daarna zullen wij lichamelijk onderzoek doen en een gerichte behandeling geven.


Een fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit; 

oefeningen en uitleg over de oorsprong van uw klachten,  massage, medical taping, oefentherapie, ademhalingsoefeningen.


Vergoeding:               < 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering.
                                   >18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding.



Manueel therapie 

Manuele Therapie is een behandelvorm die zich kenmerkt door gespecialiseerd onderzoek en behandeling van de gewrichten van het lichaam. De therapeut heeft een 3 jarige specialisatie gevolgd na zijn fysiotherapie opleiding met als doel een uitgebreider onderzoek en behandeling toe te kunnen passen op specifiek gewrichtsgerelateerde klachten. 

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandeld:
Stijfheid en pijn van rug en nek
Hoofdpijn
Duizeligheidsklachten
Stijve en pijnlijke ledematen  (ook als  gevolg van artrose)


Middels specifieke behandeltechnieken kunnen gewrichten zo behandeld worden dat stijfheid en pijn verminderd/verdwijnt.

Vergoeding:               < 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering.
                    >18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding. 



Kinderfysiotherapie

Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar. Het werken met kinderen binnen de fysiotherapie vraagt een andere aanpak dan met volwassenen. De belangrijkste reden hiervoor is, dat een kind nog in ontwikkeling is. Als een kind bijvoorbeeld heup-, knie- of enkelklachten heeft, kan de groei hierin een belangrijke rol spelen. Dit komt doordat een kind in een korte tijd snel kan groeien, waardoor diverse klachten kunnen ontstaan. Ook vergt het werken met kinderen een andere (pedagogische) benadering. Er is een gerichte aanpak nodig om hen op hun eigen niveau te benaderen en je moet je kunnen inleven in hun belevingswereld


De behandelindicaties hieronder zijn voorbeelden. Bij alle klachten aan het bewegingsapparaat kunt u bij onze kinderfysiotherapeut Beitske Hiemstra terecht. 


De groep kinderen die een kinderfysiotherapeut begeleidt, kan in 4 hoofdgroepen worden verdeeld: 

  • Zuigelingen 0-2 jaar (bijvoorbeeld asymmetrische baby/voorkeurshouding, huilbaby, billenschuiver, prematuriteit/dysmaturiteit (te vroeg geborene), motorische ontwikkelingsachterstand, afwijkende spierspanning)
  • Peuters 2-4 jaar (bijvoorbeeld motorische ontwikkelingsachterstand, spierziekten, spina bifida, orthopedische aandoeningen: botbreuken, operatie, verzwikking)
  • Schoolgaande kinderen 4-12 jaar (bijvoorbeeld problemen in de fijne motoriek, grove motoriek, schrijfproblemen, rugproblemen)
  • Jongeren 12-18 jaar (houdingsproblemen, pervasieve ontwikkelingsproblemen, jeugdreuma)


Vergoeding kinderfysiotherapie


Tot 18 behandelingen wordt kinderfysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering (geen eigen risico).